Uncategorized

Grădina zoologică după modernizare

După mai multe amânări, Grădina Zoologică din Noua s-a redeschis pentru public începând de ieri. Aceasta şi-a schimbat cu totul aspectul ţinând cont că vechile adăposturi au fost demolate aproape în totalitate, iar în locul lor au fost construite unele noi, mult mai spaţioase şi care respectă întru totul normativele în domeniu ţinând cont că parcul zoologic se întinde acum pe zece hectare, faţă de patru, cât avea până în noiembrie 2010, când a început procesul de modernizare.

„Mă bucur că în sfârşit am reuşit să finalizăm acest proiect început în urmă cu patru ani şi care nu a fost deloc uşor. Este un proiect important atât pentru noi, cât şi pentru braşoveni şi turişti, pentru că vorbim în primul rând de o schimbare de concept, de la o simplă grădină zoologică unde poţi vedea nişte animale, la un spaţiu de agrement şi instruire. Cred că Grădina Zoologică Braşov este cea mai modernă grădină zoologică din România şi va deveni şi cea mai vizitată grădină zoologică din România. Ne-am propus să atragem foarte mulţi copii, iar cu dotările pe care le avem şi pe care le vom mai avea, ei pot să petreacă aici chiar şi o zi întreagă, împreună cu părinţii sau cu colegii de clasă şi profesorii“, a declarat primarul George Scripcaru.

Ca un cadou pentru cei mici, reprezentanţii Primăriei Braşov au decis ca pe parcursul acestei săptămâni toţi copiii care vin la zoo, fie în grup organizat, fie însoţiţi de părinţi, să nu achite taxa de intrare, astfel ca să se poată bucura de tot ceea ce s-a făcut în noul parc zoologic.

Unele atracţii au lacătul pe ușă

Zoo Braşov are şi câteva atracţii unice în România, cum ar fi casa cu ocol, un planetariu, dar şi un observator special de unde pot fi văzuţi leii şi tigrii. Casa cu Ocol este o clădire nouă, construită în specificul arhitecturii rurale din zona Rucăr – Bran, foarte asemănătoare cu o gospodărie ţărănească şi unde se vor putea fi văzute animale şi păsări domestice (găini, raţe, curci, gâşte, prepeliţe, bibilici, iepuri, nutrii, ovine, cornute şi porcine). Cei mici vor putea vedea exact cum trăiesc animalele de curte la ţară, cum se hrănesc şi cum se îngrijesc ele.

O noutate absolută este şi adăpostul leilor şi al tigrilor, deasupra căruia au fost amenajate trei foişoare speciale de unde pot fi observate de la înălţime aceste feline, dar se poate ajunge şi în interiorul adăpostului printr-un tunel de unde prin geamuri speciale, le poţi privi pe acestea de la doar câţiva centimetri distanţă. Şi planetariul este gata, dar mai este nevoie de amenajări la interior, respectivi achiziţia şi montarea echipamentelor specifice, care se va face în perioada următoare. „Vor urma şi alte etape în modernizarea acestui obiectiv. Am finalizat proiectul derulat împreună cu Ministerul Mediului, însă mai trebuie să dotăm planetariul cu aparatură, mai sunt lucruri de făcut în următoarea perioadă în interiorul clădirii pentru păsări exotice şi reptile, trebuie să aducem mai multe animale, şi toate acestea se vor derula în viitor”, a spus primarul Braşovului. Investiţia de la zoo s-a ridicat la suma de 31.124.621,70 de lei, din care finanţarea Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a fost de75%, 22.237.484 de lei.

20 de specii noi de șerpi

Un alt punct de atracţie va fi şi o clădire specială în care se vor afla specii de păsări exotice şi reptile de pe cinci continente ale globului. Aceasta va fi deschisă peste două săptămâni deoarece încă se mai lucrează la instalaţiile speciale care creează condiţii termice apropiate de mediul natural al păsărilor şi reptilelor. Dumitru Daneş, directorul Zoo Braşov, a precizat că în prezent aici sunt găzduite 54 de specii de animale, dar în următoarea perioadă numărul lor va creşte. „Ca noutate, am adus 20 de specii noi de şerpi, dar la corpul în care vor fi găzduiţi aceştia se mai lucrează şi vor putea fi vizitaţi în aproximativ două săptămâni, alături de alte specii de reptile, dar şi specii exotice, care sunt împărţite pe cinci categorii, în funcţie de continentul de origine. Avem intenţia de a adus şi un crocodil mai mic”, a explicat Daneş.

Nu în ultimul rând, în incinta zoo a fost amenajat şi un loc de joacă special, unde se vor putea organiza şi lecţii tematice cu cei mici. „Am decis să înfiinţăm şi o Asociaţie a Prietenilor Animalelor, iar cei de la Şcoala 9 din acest cartier şi-au manifestat intenţia de a colabora în acest sens, respectiv o asociaţie prin intermediul căreia fiecare copil va putea să adopte câte un animal, să treacă periodic pe la el şi să vadă ce mai face”, a precizat George Scripcaru.

Program de vizitare şi tarife

Programul de vizitare al grădinii este din octombrie până la finele lui februarie, zilnic, între orele 9.00 – 18.00, iar de la 1 martie la 30 septembrie se va trece la programul de vară, iar publicul va avea acces tot în fiecare zi, dar între orele 9.00 şi 20.00. Biletul de intrare pentru copii, elevi, studenţi costă 5 lei, iar tarifele care se percep pentru adulţi sunt de 10 lei de persoană, iar în cazul grupurilor organizate formate din copii, tariful de intrare a fost stabilit la 4 lei de persoană, iar adulţii care vor face parte dintr-un grup organizat vor achita câte 8 lei de persoană.

via Blogger http://ift.tt/1s4Wx23

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s