blogbrasov / brasov / revolta / revolta anticomunista

25 de ani de la revolta anticomunistă a stegarilor

15 Noiembrie1987

Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ Braşov va comemora, joi, 25 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la fosta uzină de autocamioane Steagu Roşu, printr-o serie de manifestări care se vor derula pe tot parcursul zilei.
De altfel, acţiunile dedicate celor 25 de ani de la revolta din 15 noiembrie 1987 au început în data de 26 octombrie prin organizarea expoziţiei „15 Noiembrie 1987“, în Piaţa Sfatului, deschisă până pe 17 noiembrie, care cuprinde fotografii şi documente despre revolta anticomunistă.
Manifestările de joi vor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane la Troiţa din faţa Spitalului Judeţean, ridicată în memoria participanţilor la revoltă, locul în care coloana de manifestanţi care se îndrepta, în 15 noiembrie 1987, spre Judeţeana de partid a îngenunchiat şi a cântat Deşteaptă-te române.
De la ora 11.00, în Aula Universităţii „Transilvania“ vor avea loc dezbateri, proiecţii de filme şi o lansare de carte. Va fi prezentat un film documentar despre revolta anticomunistă din ciclul Memorialul Durerii şi filmul artistic „Vieţile altora“ pe tema rezistenţei anticomuniste.
„Vrem ca prin aceste filme să le arătăm tinerilor şi studenţilor care vor participa la dezbaterile din Aula Universităţii Transilvania, o parte din istoria recentă, pentru a înţelege mai bine cursul evenimentelor. Tinerii nu cunosc foarte bine ce a fost comunismul, cum era traiul atunci, rigorile acelei perioade. O parte dintre ei mai ştiu din ce le-au spus părinţii dar foarte puţin“, a declarat, pentru Agrepres, preşedintele Asociaţiei „15 Noiembrie 1987 Braşov“, Florin Postolachi.
La eveniment şi-au anunţat participarea printre alţii, istoricul Marius Oprea, scriitoarea Ana Blandiana, reprezentanţi ai CNSAS, foşti participanţi la Revolta anticomunistă, personalităţi ale societăţii civile, olimpici naţionali la istorie, elevi, studenţi.

Scriitoarea Ana Blandiana va lansa volumul „O zi de toamnă, cândva“, ediţie revăzută şi adăugită. În cadrul întâlnirii vor fi înmânate medaliile comemorative realizate de Monetăria Statului şi dedicate comemorării a 25 de ani de la Revolta anticomunistă. De asemenea, şase studenţi care au participat în 15 noiembrie la revoltă vor fi făcuţi cetăţeni de onoare ai municipiului Braşov.

Manifestările dedicate revoltei anticomuniste se vor încheia sâmbătă, când va avea loc cea de a XXIII-a ediţie a Crosului Internaţional 15 Noiembrie, startul urmând să fie dat la ora 11,00, din faţa uzinei Roman, de fosta sportivă Doina Melinte.
Traseul pe care se va desfăşura crosul are o lungime de 5 km între Roman S.A şi Prefectură, traseu parcurs în 15 noiembrie 1987 de coloana de manifestanţi.
Premiile sunt în valoare totală de 40.000 de lei, iar organizatorii se aşteaptă la o participare mai mare decât anul trecut, când numărul alergătorilor a fost de 1400.

Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 Noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului în România.
Acţiunea s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie 1987, la schimbul 3, şi continuată a doua zi dimineaţa cu un marş până în centrul oraşului, în faţa Consiliului judeţean al PCR. Pe tot traseul s-a strigat ‘Muncitori, uniţi-vă cu noi, este singura noastră salvare!’, ‘Ceauşescu, Ceauşescu, Ceauşescu!’, apoi prelung ‘Jos!’. Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului de către mulţimea adunată, care a incendiat portretul lui Nicolae Ceauşescu. A urmat intervenţia brutală a trupelor de securitate, iar în noaptea de 15/16 noiembrie au fost arestate circa 400 de persoane. La 2 decembrie 1987, după două săptămâni de cercetări, începea procesul participanţilor, fiind judecaţi 61 de oameni, dintre cei care au avut contribuţia cea mai mare la evenimente. În urma pronunţării sentinţei, aceştia au fost deportaţi în diverse localităţi din ţară: Târgu Secuiesc, Sibiu, Slatina, Piatra Neamţ, Bârlad, Bacău.
Demonstraţia braşovenilor a prefaţat, în ciuda reprimărilor care au urmat, revoluţia din decembrie 1989. Abia în ianuarie 1990, deportaţii s-au putut întoarce la Braşov. La 21 ianuarie 1990, s-a constituit Asociaţia ’15 Noiembrie 1987′, care cerea repunerea în drepturi cetăţeneşti şi materiale şi expertizarea stării de sănătate a celor care au fost torturaţi, precum şi alocarea unui fond din care să fie despăgubiţi toţi cei care au avut de suferit.
La 4 martie 1991, Curtea Supremă de Justiţie a judecat recursul extraordinar împotriva hotărârilor prin care cei 61 de muncitori din Braşov au fost condamnaţi în legătură cu evenimentele din 15 noiembrie 1987. Instanţa a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor, din infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice în infracţiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. În acelaşi timp, s-a decis achitarea inculpaţilor, cei 61 primind statutul de condamnaţi politici, fapta lor considerându-se a se înscrie între cele mai curajoase acte de protest împotriva regimului comunist.
În fiecare an, la 15 noiembrie, au loc, la Braşov, manifestări omagiale. Primul omagiu adus evenimentelor din 1987 a avut loc, în perioada 7-9 septembrie 1990, când Asociaţia ’15 Noiembrie 1987′ a organizat prima întrunire a Rezistenţei Române, la Braşov.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s