cabana postavaru / CAZARE / drumul rosu / pestera de lapte / poiana brasov / Postavaru / sulinar / trasee turistice

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU III

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU
C.Poiana Brasov – varful Postavaru
            Dintre numeroasele trasee care urcadin Poiana Brasov spre varful Postavaru recomandam trei variante (altele aufost amintite in descrierea traseelor precedente).
            Pe poteca Sulinar, marcata  cu cruce rosie (acelasi marcaj are si traseulcunoscut sub numele de “Drumul Rosu”), se realizeaza un acces direct la varf indoua ore jumatate. Traseul porneste din centrul statiunii, de langarestaurantul Capra Neagra, in lungul partiei de schi Bradul, continuandu-se apoiin lungul partiei Sulinar (un indicator atrage atentia la bifurcatia in careeste parasit Drumul Rosu). Dupa circa trei sferturi de ora de la pornireajungem la un refugiu Salvamont (o cabana mica de lemn). Aici se ramificatraseul care conduce la Pestera de Lapte (marcaj punct albastru). Urmand, incontinuare, marcajul cruce rosie ajungem la Poiana Ruia, deasupra Zidului Mare(sector al Sulinarului ), unde intram in traseul marcat cu banda albastra.Traversam poiana, urcam in serpentine si ajungem la cabana Postavarul.
            De aici traseul nostru este marcatcu banda albastra si ne conduce pe langa statia superioara a telegondolei la  fosta cabana Cristianul Mare si la varfulPostavaru. De la locul fostei cabane urcam un versant abrupt, cu numeroaseserpentine, pana la statia telecabinei (1730 m ); in continuare potecaurmareste creasta pana la varful Postavarului – un admirabil punct de perspectiva.Sprenord privirea cuprinde intinsul ses al Barsei si, mai departe, Muntii Baraolt; spreest, peste valea Timisului, apare masiva Piatra Mare; in sud privirile cuprindMuntii Predealului, Muntii Girbovei si “cetatea de piatra” a Bucegilor cuabruptul crenelat spre Prahova; in vest impresioneza semetia crestei PietreiCraiului si contururilor rotunjite ale Muntilor Poiana Marului.
            A doua poteca, cu un traseu maiocolit dar mai pitoresc, este marcat cu cruce albastra, in prima parte, pana lacabana Postavarul si se parcurge in circa trei ore. Traseul este cunoscut sisub numele de “Drumul lui Julius Roemer”si porneste din preajma restaurantuluiSura Dacilor. Pana in Partia  Lupuluieste comun cu traseele marcate cu punct rosu (Poiana Brasov – avenul Groapa deAur – cabana Cheia) si punct albastru (Poiana Brasov – Valea Lunga – PisculLung). Din marginea Partiei Lupului continuam sa urcam pe poteca din stanga si,trecand prin sectorul superior al paraului Vanga Mica, ajungem la cabanaPostavarul (2 ore din Poiana Brasov). Urcam in continuare pe langa fosta cabanaCristianul Mare, ca si in varianta precedenta, si ajungem in scurt timp lavarful Postavaru.
            A treia poteca, cunoscuta sub numelede “Drumul Rosu”, este marcata cu cruce rosie si se parcurge in circa 3 ore.Este un drum larg, cu numeroase serpentine si corespunde partiei “Drumul Rosu”pentru schiori incepatori. Datorita faptului ca poteca are o panta redusa esteindicata utilizarea acestui traseu pentru coborare in Poiana Brasov, atat vara,cat si iarna (durata  2 ore).
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s