brasov / circuit turistic / poiana brasov / postavarilor / Postavaru / statiune / trasee / trasee turistice

ASCENSIUNI IN MASIVUL POSTAVARU I

ASCENSIUNI  IN  MASIVUL  POSTAVARU

Asezareastatiunii Poiana Brasov in partea central a Muntilor Postavaru oferaposibilitatea parcurgerii a numeroase si variate trasee turistice fara a depasidurata unei zile, chiar daca nu folosesc mijloace de transport pe cablu.
            Numele varfului cel mai inalt alacestor munti – Postavaru, 1799 m – provine de la “Stoica Postavarulbrasoveanul, mare proprietar de oi” de la inceputul secolului al XVIII-lea. Acestmocan si negustor de oi din Schei (cartierul vechi romanesc din sud-vestulBrasovului) tinea oile la varat pe culmile Crucului unde a arendat (una sau maimulte) stane. Si astazi poiana situate imediat la sud-est de varful Postavarueste numita de localnici “Poiana stanei Postavarul”. Dupa moartea lui, stanarevine unui oier cu numele de Cristian sau Carstian, fapt atestat de unmaterial arhivistic din anul 1732. Astfel se explica si demunirea CristianulMare, sub care mai este cunoscut varful Postavaru. Exista si un al treileanume, al acestui varf si munte: der Schuler (Scolarul) – “Mons gymnicus” care aramas din secolul al XVI-lea cand muntele apartinea gimnaziului sasesc dinBrasov.
            Traseele care pornesc din PoianaBrasov spre masivul Postavaru, corespunzator partii vestice,mai inalte, aMuntilor Postavaru, sunt indicate mai ales pentru turisti cu o pregatire fizicabuna.
A.    Poiana Brasov – Pestera de lapte
Traseul este marcat cu punctalbastru si se parcurge intr- o ora si un sfert (diferenta de nivel este de 300m). Din apropierea restaurantului Poiana Ursului pornim spre est pe un drum, inlungul caruia exista si marcajul triunghi albastru, pana la o cariera de calcarunde intalnim un izvor (circa 15 minute de la plecare). Aici ne despartim detraseul marcat cu triunghi albastru si incepem sa urcam pieptis spre sud-est,prin padure. Dupa 5 minute de la intersectie ajungem la o valcea, pe care oparcurgem pana la ingustare sapata in calcar. In continuare, urcusul devinemoderat si in curand ajungem in Poiana Drester, unde intersectam un traseumarcat cu banda galbena (Drumul Galben). De la aceasta intersectie (marcata cuindicator) cotim la dreapta (nord-vest) pana deasupra partiei de SlalomSpecial. De aici se deschide o perspective asupra muntilor Poienii Brasovului.Spre vest si nord-vest se intinde sesul Depresiunii Brasovului si mai departeMuntii Poiana Marului si Muntii Persani; spre sud-vest privirile ne sunt atrasede creasta alba a Pietrei Craiului, care se prelungeste ca o lama zimtata spresud.
In cateva minute suntem laintrarea in Pestera de Lapte, situate in stanga potecii, la 1350m altitudine.Pestera are o lungime de circa 175 m, dar fara sursa de lumina nu se poatepatrunde decat pana la circa 20 m .
De la pestera excursia secontinua pe traseul marcat punct albastru pana la refugiul Salvamont(treisferturi de ora). De aici se poate cobora pe poteca Sulinar (marcaj crucerosie) si dupa circa o jumatate de ora ajungem in Poiana Brasov.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s