brasov / cai de acces

POIANA BRASOV-TRASEE AUTO II

 POIANA BRASOV-TRASEE AUTO II
La cativa pasi  de Piata Sfatului , in coltul sudic (de sus)al acesteia, se inalta Biserica Neagra (denumita astfel dupa incendiul din1689). Constructia ei a inceput in anul 1385, dar exista urme care indicaridicarea ei in locul unei biserici romanice din secolul al XII-lea. Asa cum seinfatiseaza astazi, edificiul face parte dintre bisericile gotice de tip hala,ilustrand  faza finala a goticului, sieste cea mai mare biserica gotica din Romania (lungimea navelor si a coruluieste de 89 m, iar latimea la nave de 23 m).Dintre cele doua turnuri, prevazuteinitial, s-a realizat numai unul (42 m), asa cum s-a intamplat la multe alteconstructii asemanatoare (obstea neavand suficienti bani sau ragaz pentru a-linalta si pe al doilea). Exteriorul este realizat din blocuri de gresie deTimis (din Muntii Piatra Mare), friabila, iarzidurile sunt alcatuite dintr-un“conglomerate” de tufporos si bucati de calcar legate cu mortar de var.Uneleelemente (statuile, baldachinele si altele) sunt realizate din gresie alba deIghiu (din Muntii Apusenu) ceva mai rezistenta. Incendiul care a mistuit oparte din oras in primavera anului 1689 (provocat se pare de trupele imperialhabsburgice care ocupau orasul) a afectat grav si biserica. Cladirea a fostreconstituita in a doua jumatatea secolului al XVIII-lea si a ramas cu numelepe care il poarta si astazi “Biserica Neagra”. Reparatiile si restaurarile ulterioare explica existenta, ininterior, a unor elemente apartinand Renasterii si barocului. Austeritateaexteriorului este imblanzita de cinci portaluri gotice, cate doua pe fatadele de nord si de sud si unul, celmai vechi si mai interesant, pe fatada de vest. Asa cum nota George Calinescu…“la Biserica Neagra uimeste masivitatea unita cu sveltetea. Monumentul nu esteaerian, ciuruit de broderie, ci un bastion solid, incrustat ici-colo deornamente sobre, scotandu-si tot efectul din mozaicarea blocurilor de piatra”.Orga la vremea ei poate cea mai mare din Europa (are 400 de tuburi), a fostconstruita in prima jumatate a secolului XIX-lea. Pietrele funerare, incrustatein peretii parterului turnului, dateaza de la inceputul secolului al XVII-lea.Ele prezinta un interes documentar deosebit, mai ales datorita reprezentariidemnitarilor inmormantati aici in costumele lor caracteristice. Biserica Neagraavea odinioara si un tezaur de odoare, de mare valoare, risipit in cea mai mareparte in anii austere de dupa Reforma si in timpul diferitelor incendii. Astazitezaurul bisericii este alcatuit din circa douazeci de piese mai valoroase (maiales potire).

Tesaturile aduse din Orient inevul mediu (mai ales covoare anatoliene) impodobeau stranele familial alepatricienilor. Una dintre cele mai pretioase colectii este alcatuita din 11covoare lucrate in centre renumite din Asia Mica. Aceasta colectie de covoareera considerate la sfarsitul secolului al XVIII-lea ca o “ curiozitate  europeana” datorita faptului ca nicaieri inEuropa nu se mai gaseau adunate la un loc atatea covoare orientale.
Langa turnul de miazazi alBisericii Negre a fost inaltat, in anul 1898, monumental de bronz  al marelui umanist, originar din Brasov,Johannes Honterus (1498-1549). Langa Biserica Neagra se afla Casa Parohiala(secolul XIV-XV), in care se pastreaza o valoroasa arhiva, si casa natala acompozitorului Paul Richter, unde functiona o cunoscuta biblioteca scolara, distrusade incendiul din 1689.
De la marginea de sud-vest aCetatii (dincolo de Poarta Schei ), acolo unde valea se ingusteaza, incepecartierul Schei. In central acestuia (Piata Unirii) sunt situate doua monumenteistorice si de arhitectura: biserica “Sfantul Nicolae” si “ Prima ScoalaRomaneasca”. Biserica Sfantul Nicolae  afost construita din piatra incepand cu anul 1495 pre locul unde cronica atesta,la sfarsitul secolului al XIV, o biserica de lemn care servea drept loc de cultal romanilor din Schei. Stilul initial, oriental, asemanator cu cel albisericilor din Muntenia, a fost modificat de elemente gotice, de Renastere sibaroce, deci apusene, adaugate cu ocazia numeroaselor transformari si largiri(savarsite in cea mai mare parte cu sprijinul domnitorilor din Muntenia siMoldova). Asa cum subliniaza insa Sextil Puscariu… “la baza cladirii stau douaelemente curat romanesti, de mare prêt, de care au tinut seama arhitectii demai tarziu: elegant liniei zvelte ce tinde spre inaltime si ozitia topografica.In privinta acesteia nu se putea gasi in Schei un podis central mai nimerit simai romanesc pentru casa Domnului decat locul ridicat din Prund, pe care uricdintr-o piata larga (pe care a micsorat-o, rapindu=I din vederea departata casaarohiala de curand zidita, pe o panta lina). In dos Timpa verde. Ea nu eapasatoare ce Biserica Neagra, ci asezata la o departare potrivita  da tabloului un fundal fermecator sibisericii o perspective plina de efecte”. Cladirea din curtea acestei bisericieste cea dintai scoala romaneasca de pe intreg cuprinsul tarii, inceputurileei  fiind mult mai timpurii decat secredea pana nu demult probabil de la sfarsitul secolului al XIV-lea, daca nuchiar inainte.Aici au fost tiparite de catre dascalul Coresi primele carti inlimba romana (in a doua jumatate a secolului al XVI-lea ). Cladirea scoliiadaposteste un muzeu cu nomeroase manuscrise, obiecte de arta si cultura. Aicise afla  “sala Coresi” si “ clasa luiAnton Pann”.
La sud-vest de Piata Unirii seinrinde partea mai veche, cea mai interesanta, a cartierului Schei, care poatesa fie strabatuta fie urcand spre Pietrele lui Solomon (45 – 60 minute dinPiata Unirii), fie in sens invers, daca se coboara din Poiana Brasov pe DrumulVechi,pe Drumul Galben sau prin Stana Navri. Arhitectura mai veche a acestuicartier este un exemplu de adaptare originala a casei taranesti la necesitatilede viata ale populatiei in foarte mare masura orasenizata (P. Petrescu, 1974).Casele, dispuse cu fata ingusta spre strada, sunt decorate aproape numai dinstucaturi, decorul in lemn astrandu-se doar launele elemente de la frontonulacoperisului la porti. In cartier se mai gaseste biserica ortodoxa SfintaTreime (construita in anul 1825), declarata monument istoric.
Si alte obiective din Brasov, maivechi sau mai noi, sunt demne de atentia turistilor: biserica SfantulBartolomeu cel mai vechi monument architectonic al Brasovului, a fostconstruita in sti romanesc incepand din anul 1260, cu linii simple, ziduriputernice prevazute cu contraforturi; ca urmare a unei enivari din secolul alXVI-lea ea poarta amprenta goticului, prin arcadele ogivale al ferestrelor;Cetatuia, un bastion inaintat al apararii orasului (construit in secolul XVI),in care a fost deschis un original comple de alimentative publica; gradinazoological Noua.
Pentru cei care vin la Brasov sivor  sa aiba o privire paoramica asupraorasului lise recomanda sa urce Timpa, acest munte protector al Brasovului,care se inalta deasupra lui cu aproape 400 m. Denumirea sa este de originetraca si are intelesul de “stanca abrupt”. Telecabina situate pe aleea FilimonSirbu, la circa 800 m sud-vest de magazinul Star, strabate traseul de 573 m cuo diferenta de nivel de 320 m in 3 minute. Spre varful Timpei (955 m), inapropierea caruia a fost construita statia telecabinei si RestaurantulPanoramic, conduc si patru trasee turistice. Cel mai usor si mai vechi este DrumulSerpentinelor, marcat cu triunghirosu. Pe cele 25 de serpentine ale acestuidrum se urca intr-o ora si cinsprezece minute si se coboara in 45-50 minute.Intrarea spre acest traseu se face pe strada Dobrogeanu- Gherea (de lamagazinul Star), apoi spre aleea Tiberiu Brediceanu, conform sagetilor indicatoaresi marcajului.
“Drumul treptelor”, marcat cutriunghi galben este calea cea mai dificila – dar poate cea mai frumoasa- deacces pe Timpa. Urcusul dureaza o ora si treisferturi, iar coborasul o ora, orasi un sfert. Intrarea in traseu se realizeaza tot pe langa magazinul Star, dardin aleea Filimon Sibu se coteste la stanga, in directia opusa DrumuluiSerpentinelor.
Celelalte doua trasee, marcatepartial sunt mau lungi si se parcurg in circa doua ore. Unul dintre eleurmareste prima parte a “Drumului Albastru” (marcat cu banda albastra) de laPoarta Schei pana in saua Timpei. Aici parasim marcajul si, cotind sprestanga  (sud-est), urcam spre varf pedrumul carosabil dinspre Valea Cetatii. Celalalt traseu, marcat cu triunghialbastru, din Curmatura (la capatul de sus al strazii Dobrogeanu-Gherea )urmareste aleea din stanga Vaii Cetatii pana la intersectia cu drumul care urcapa langa Izvorul lui Ion (Izvorul tesatorilor) la restaurantul Panoramic.
Efortul urcusului este rasplatitcu prisosinta de panorama de neuitat care se deschide privirilor din varfulTimpa. La poalele ei se intinde Brasovul cu ingemenarea armonioasa a orasuluivechi, medieval, cu edificiile noi, modern. Spre stanga (vest) se poate observaculmea Stejerisului cu Drumul Nou al Poienii, iar spre nord-vest culmea Warte, in dreapta careia sedesprinde, izolata, Cetatuia. Privirile cuprind sesul intins al Birsei (partevestica a Depresiunii Brasov) strajuit de Magura Codlei si de culmile domoaleale Muntilor Baraolt. Spre nord-est se zaresc muntii Intorsurii, care seridica brusc deasupra Depresiunii Brasovului.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s