CAZARE / pietrele lui solomon / poiana brasov / Postavaru / RESTAURANT

TRECUT SI PREZENT IN DEZVOLTAREA STATIUNII POIANA BRASOV

TRECUT  SI  PREZENT  IN  DEZVOLTAREA STATIUNII  POIANA BRASOV
 
Statiuneaturistica Poiana Brasov, situate in partea central a Muntilor Postavarul intre950 si 1050 m altitudine, s-a dezvoltat initial ca un loc de practicare asporturilor de iarna, odihna si recreere pentru locuitorii orasului Brasov.Prima mentiune documentara despre Poiana Brasov dateaza din anul 1427 (G.Nussbacher, 1968),. Un act, pastrat in Arhivele statului – filial Brasov,consemneaza un process de hotarnicie ivit intre locuitorii Brasovului si cei aicomunei Cristian.Sambata 14 iunie 1427, o comisie s-a deplasat la “Polyan”,pasunea disputata de cele doua obsti. Sentinta a fost data in favoareabrasovenilor, deoarece Poiana este la o distant mai mica fata de Brasov. Infelul acesta s-a pastrat si prima mentiune despre o excursie la Poiana. Inarhive se gasesc si unele mentiuni in legatura cu excursiile efectuate inMuntii Postavaru de catre elevii gimnaziului sasesc din Brasov, in secolul alXVI-lea. In fiacare an, in luna august, elevii faceau o excursie pa acel muntesi ii “botezau” pe novice in paraul Schei, in apropierea Pietrelor lui Solomon.
         Partea centrala a Muntilor  Postavarul era redata si pe diferite harti siplanuri vechi. Un astfel de plan, ridicat de inginerul Maetz Karoly in anul1876, consemna in detaliu pajistile din Poiana Brasov. Pe acest plan, actualulparau Poiana se numea Raul Mic. La acea data era mentionat si drumul vechi alPoienii, care ncesita fonduri mari, din visteria orasului, pentru intretinere.
          La inceputul secolului al XX-lea(1907) se construieste prima cabana, in partea Nordica,mai cobarata, cunoscutasub denumirea de Poiana de Jos (in apropierea Cabanei Junilor). Din iarnaanului 1909 este mentionat rimul concurs de schi desfasurat pe un traseu destulde lung care urma, in linii mari, traseul actualei sosele asfaltataBrasov-Poiana Brasov, sosirea fiind la Livada Postei. Urmatoarea cabana pentruturisti se construieste in Poiana de Sus pe locul actualei vile Ruia, acolounde aveau sase construiasca alte cateva vile si cabane.
            In anul 1951 au fost organizate inPoiana Brasov Jocurile Mondiale Universitare de Iarna. Cu ocazia acestuieveniment, care marcheaza de fapt inceputul intrarii statiunii in circuitulnational si international, sunt construite trambuline, un teleschi (pe partiaSlalom Special), partie de bob(dezafectata ulterior), un telescaun si un hotel(Sport). In anii urmatori, sunt construite cabane si hoteluri (cabana capraNeagra,hotelurile Poiana si Bradul.
Dupa darea in folosinta, in anul1965 a soselei asfaltate care o leaga de orasul Brasov, statiunea se dezvoltaspectaculos prin construirea a numeroase obiective. Apar teleschiuri modern, otelecabina, hoteluri, vile, restaurante, magazine, un centru de echitatie,terenuri de tenis, de volei, de baschet, de minigolf, patinoar etc. In ultimiiani au fost construite noi hoteluri, trei piscine acoperite si o nouatelecabina.

Statiunea PoianaBrasov se intinde pe 150 ha, iar dotarile turistice se integreaza armoniospeisajului fara a modifica prea mult cadrul natural.Vilele si hotelurile suntamplasate in poieni pitoresti care alterneaza cu palcuri de padure strabatutede numeroase alei. Larga extindere a zonelor verzi asigura o atmosfera generalade liniste si relaxare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s