brasov / CAZARE / clima / HOTEL / poiana brasov / Postavaru / pozitie geografica / RESTAURANT

POIANA BRASOV-TRASATURILE CLIMEI

POIANA BRASOV-TRASATURILE CLIMEI
Statiunea Poiana Brasov estecaracterizata printr-un climat de munti mijlocii favorabil odihnei active intot timpul anului. Iarna sunt intrunite conditiile climatice bune pentrupracticarea schiului si a altor sporturi de sezon, iar in celelelte anotimpuriclimatul favorizeaza efectuarea unor excursii variate. Statiunea este bineinsorita tot timpul anului, durata medie anuala a stralucirii soarelui fiind depeste 1800 ore. Cele mai lungi perioade cu cer senin se inregistreza in timpultoamnei si al iernii.
Temperatura medie anuala inPoiana Brasov este de 5,8oC, fiind apropiata de temperaturile mediianuale inregistrate in alte statiuni cu renume international ca Chamonix (6,3oC),Cortina d’Ampezzo (6,6oC),si Zakopane(4,8oC),.La poaleleMuntilor Poienii Brasovului temperaturile medii anuale sunt de 7oC…8oC(7,8oC la Brasov),iar pe culmea inalta a Postavarului coboara la 0oC…2oC.Temperature maxima absoluta inregistrate a fost de 27,7oC, iarminima a avut valoarea de -20,8oC. In lina ianuarie se constataexistent celor mai scazute temperature medii lunare (-5oC), iar inluna iulie este considerate cea mai calduroasa luna a anului (15oC).
Amplitudinile termice diurne suntmai mari vara si toamna (12-14o) si mai reduse iarna (8-9o).Fiindun climat montan temperaturile negative au o frecventa si durata destul demare. Astfel, temperaturile pot sa scada sub 0oC inca de la mijlocullunii octombrie, temperaturi negative fiind inregistrate uneori si in lunaaprilie. Iarna insa sunt frecvente situatiile in care in Poiana Brasov seinregistreaza temperature mai ridicate decat in Depresiunea Brasov, adeseaacoperita de ceturi dense si persistente. Acest fenomen, cunoscut sub denumireade “inversiune de temperatura”, determina aparitia in timpul iernii, la nivelulstatiunii, a unor conditii termice mai agrebile, la care se adauga si oumiditate relative a aerului mai scazuta decat in Depresiunea Brasov.
Cantitatea medie anuala deprecipitatii a fost apreciata pentru Poiana Brasov la 857,6 mm, fata de 1202,7 mmcat s-a inregistrat in apropierea varfului Postavarului, si 637,4 mm la Brasov(M. Marcu,1971). Ploile cele mai abundente cad in timpul verii, in luna iulie,iar cele mai reduse toamna (in special in luna octombrie).
Primele ninsori se inregistreazaspre sfarsitul lunii septembrie sau in octombrie, iar ultimile in luna aprilie. In acest interval, stratul stabil de zapada poate sa se mentina circa 200 dezile pe an, in partea inalta a Masivului Postavaru. Stratul de zapada dureazade obicei pana la 20 aprilie in Poiana Brasov, pana spre mijlocul lunii mai peculmea Postavarului si pana la sfarsitul lunii martie in Brasov. Grosimea mediea zapezii poate sa depaseasca 50 cm in Poiana Brasov si 100 cm in partea inaltaa Postavarului, unde se mentine perioade mai indelungate. Cele mai mari grosimiale stratului de zapada se constata in luna martie.
Prin pozitia sa la poaleleMasivului Postavaru, statiunea este adapostita de vanturile puternice. Vitezamedie anuala este de numai 2,9m/s, perioade indelungate,in special in timpuliernii, fiind caracterizate prin calm atmosferic. In regiune, cele maifrecvente vanturi bat dinspre nord-vest si vest, dar in Brasov, ca urmare ainfluentei reliefului asupra maselor de aer, se inregistreaza si vanturi care batdinspre sud si sud-vest. In cadrul statiunii Poiana Brasov lunile mai si iuniecuprind si perioade cu vanturi mai puternice.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s