brasov / CAZARE / HOTEL / poiana brasov / Postavaru

POIANA BRASOV-RELIEFUL SI CONSTITUTIA GEOLOGICA

POIANA BRASOV-RELIEFUL SI CONSTITUTIA GEOLOGICA

Statiunea Poiana Brasoveste situata in cadrul Muntilor Postavaru avand o altitudine cuprinsa intre 950si 1050 m. Altitudinea maxima a Postavarului atinge 1799 m in varfulomonim(numit si Critianul Mare). Daca partea estica se prezinta sub forma uneiculmi inalta,alungite pe directia nord-est- sud-vest, partea vestica, incuprinsul careiaeste situate statiunea, are infatisarea unor munti josi,nivelati la altitudinea de 900-1000m. Acestia sunt cunoscuti sub denumirea deMuntii Poienii Brasovului,fiind alcatuiti dintr-un ansamblu de culmi largi sidepresiuni, cu un peisaj armonios si odihnitor.

            Statiunea este amplasata intr-o astfel de depresiune laobarsia Vaii Poenii. Rama estica a depresiunii este reprezentata prin versantulabrupt al masivului Postavarul care o domina cu peste 400m. Spre vest esteinchisa de o culme joasa si alungita pe care au fost construite multa hoteluri.In sud depresiunea este marginita de Culmea Pisiacului (1126m) desprinsa dincreasta principal s Postavarului, iar spre nord-vest comunica, peste o inseuarejoasa cu depresiunea Poiana Mare ( cu altitudini de 890-950m),de la obarsiaVaii Sticlariei.
            Acest ansamblu armonios, format de cele douadepresiuni,este marginit spre vest de o culme alungita – Spinarea Lunga – alecarei altitudini trec cu putin de 1000 m.In su-vest, Spinarea Lunga esteseparate printr-o inseuare de culmea Dosul Plesii (1045 m), iar spre nord-estse prelungeste cu Piatra Corbului, care coboara abrupt spre Depresiune Brasovului.Spre vest si sud-vest se rasfira mai multe culmi prelungi – Spinarea Boului,Dealul Cernit,Dealul Ascutit – care se termina printr-o denivelare de 100-200 mspre “golful Zarnestilor”, compartiment al Depresiunii Brasovului. Spre sud sedesfac mai multe creste impadurite, intre care mai cunoscute sunt Muchia dinMijloc si Culmea Comorii.
            Muntii Poienii Brasovului sunt spre est de culmeaprincipal a Muntilor Postavaru, denumita si Cristianul Mare,pe al carui versantvestic sunt situate principalele partii de schi, mijloace de transport pe cablusi traseele turistice care conduc spre varf.
            Cele mai vechi roci din Muntii Postavaru suntreprezentate prin sisturile cristaline care formeaza de fapt baza peste caresunt dispuse celelalte roci.sisturile cristaline apar la suprafata intr-unsingur punct, pe Valea Comorii.
            In Muntii Poienii Brasovului sunt larg raspanditecalcarele mezozoice pe care s-au dezvoltat numeroase forme de relief carstic.Predomina calcarele albe massive,caracteristice Culmii isiacului, Dealul Cernit,Spinarii Lungisi Pietrei Corbului. De fapt si creasta principal a Postavaruluisi a Muchei Cheii este dezvoltata pe aceleasi calcarealbe, care conferapeisajului stralucire si semetie. In nord-vestul Muntilor Poienii Brasovuluipot fi intalnite si unele calcare cenusii-negricioase, mai vechi.
            In partea central a Muntilor Poienii Brasovului au olarga dezvoltare conglomeratele, cunoscute sub denumirea de conglomerate dePostavaru. Acestea se aseamana cu cele existente in Muntii Bucegi si cuprindfragmente rotunjite de calcare si sisturi cristaline, legate printr-un cimentcalcaros. Peste conglomerate se dispun doua petice de depozite mai recente,cuaternare, alcatuite din pietrisuri si nisipuri si corespund, in cea mai mareparte, suprafetelor cu inclinare redusa din depresiunile Poiana Brasovului(Poiana Mica) si Poiana Mare.
            Spre sud-vest, in Muntii Poienii Brasovului predominagresiile massive, la care se adauga, pe suprafete mai restranse, uneleorizonturi de marne, pe care este dezvoltat unrelief mai coborat cu pante line.Aceste strate, cu exceptia celormai recente (cuaternare), sunt cutate si afectate de linii de falie, dintre careunele sunt puse in evident prin abrupturi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s