muzeu / muzeul de arta / tuculescu

Expozitia Ion Tuculescu – colectia Muzeului de Arta Craiova la Muzeul de Arta din Brasov

Expozitia Ion Tuculescu – colectia Muzeului de Arta Craiova la Muzeul de Arta din Brasov

 

Muzeul de Artă din Braşov, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Craiova, vă invită în perioada 14 iulie – 4 septembrie 2011 la expoziţia Ion Ţuculescu – colecţia Muzeului de Artă Craiova.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 14 iulie, ora 14.00, la sediul Muzeului de Artă din Braşov.
Invitat special este domnul Florin Rogneanu – directorul Muzeului de Artă Craiova.

Ion Ţuculescu, de profesie microbiolog şi medic, este una dintre cele mai nonconformiste personalităţi ale artei româneşti din secolul XX. Creaţia sa artistică, de o originalitate radicală în raport cu tradiţia picturii româneşti, a deschis noi orizonturi în arta românească. Muzeul de Artă Craiova deţine cea amplă şi valoroasă colecţie de pictură şi grafică Ion Ţuculescu, ilustrând toate perioadele de creaţie ale artistului, din anii studiilor liceale până în ultimul an de viaţă.

Ion Ţuculescu (1910-1962). Născut la Craiova, în familia învăţătorilor Ioan şi Vergenica Ţuculescu, urmează şcoala primară şi liceul în oraşul natal (1917-1927). În 1925 deschide o expoziţie împreună cu pictorul A. D. Hagiu şi fratele său, Şerban. În anul următor expune la expoziţia anuală a „Cercului artistic oltean”. Abandonează pictura şi urmează la Bucureşti cursurile Facultăţii de Ştiinţe Naturale (1928-1936) şi ale Facultăţii de Medicină (1929-1939). Călătoreşte în Grecia, Turcia, Palestina şi Egipt (1930-1934). Reîncepe să picteze în 1935. Călătoreşte în Elveţia, nordul Italiei şi Franţa (1937. Vizitează expoziţia retrospectivă Van Gogh, deschisă în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris, care-i lasă o puternică impresie. În anul 1938 deschide prima expoziţie personală la Ateneul Român. În 1939 realizează o scurtă călătorie în Grecia. În anii următori participă la Salonul Oficial, expoziţiile „Tinerimii Artistice” şi la alte expoziţii colective. În 1942 este prezent la Bienala internaţională de artă de la Veneţia. În perioada 1938-1947 deschide şapte expoziţii personale. Între anii 1947-1957 lucrările sale nu sunt admise în expoziţii. Lucrează ca cercetător la Academia Română şi şef de lucrări la Spitalul Brâncovenesc. În 1956 deschide o expoziţie în propria locuinţă. Din 1957 reîncepe să participe la expoziţiile colective de stat. În 1962 încetează din viaţă la Bucureşti. În 1965 se organizează la sala Dalles prima expoziţie retrospectivă Ion Ţuculescu. În anul următor România participă la Bienala de artă de la Veneţia cu 80 de lucrări Ion Ţuculescu. În anul 1967 apare prima monografie Ion Ţuculescu, semnată Petru Comarnescu. În 1973 se deschide Secţia Ion Ţuculescu a Muzeului de Artă Craiova.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s