honterus / poarta strazii negre / strada neagra

Poarta Strazii Negre din Brasov

Poarta Strazii Negre din Brasov

Poarta Strazii negre-vedere dinspre interiorul cetatii

          Strada Neagra (actuala strada Nicolae Balcescu) este prima strada a Brasovului mentionata in documente in anul 1464: Swarczgas. 
Pe aceasta strada se aflau atelierele a aproape 40 de tabacari (pielari). 
Numele strazii – Strada Neagra – este legat de culoarea inchisa a apelor reziduale rezultata din prelucrarea pieilor pe aceasta strada. 
        La capatul strazii se afla bastionul incredintat spre aparare breslei pielarilor (aflat undeva intre Magazinul Star si Colegiul National Unirea). Din acest bastion, ducea in afara zidurilor orasului o poarta, atestata documentar la 1464 si 1578. 
Bastionul si poarta a fost demolate in 1873 pentru a permite un acces mai facil in cazarma construita pe Strada Neagra (azi cazarma gazduieste corpul K al Universitatii Transilvania).

Poarta strazii negre-vedere dinspre exteriorul cetatii

Poarta mentionata documentar în anii 1464 si 1578, a fost ulterior zidita, fiind redeschisa în anul 1785, ca a patra poarta a Cetatii. Datorita razboiului antiotoman, în anii 1788–1789 poarta a fost din nou închisa temporar. Ea a functionat pâna în anul 1873, când atât bastionul exterior, cât si turnul interior au fost demolate, pentru a permite accesul mai usor în Cazarma Neagra, construita în anii 1870-1873 dupa planurile arhitectului Peter Bartesch (1842–1914), pe aceasta strada.

Pe Strada Neagra existau în secolul al XV-lea aproape 40 de ateliere de pielari. În casa de la nr. 40 s-a nascut marele umanist si reformator sas Johannes Honterus (1498-1549).
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s